Ogród dydaktyczny

Ogród dydaktyczny

Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia ogrodu: 3500m2

Głównym założeniem projektowym było wykorzystanie istniejącej skarpy i zaadaptowanie jej do stworzenia miejsca z krajobrazem rzeźby polodowcowej. Układ ścieżek  meandruje – wije się niczym płynąca rzeka. Bramy z drewnianych kantówek ustawione na jednym z ciągów komunikacyjnych mają zapraszać odwiedzających do przejścia szlakiem polodowcowych form rzeźby terenu, a jednocześnie są atrakcyjnymi wizualnie elementami małej architektury. Wędrując po ścieżkach można napotkać takie formy terenu jak oczka polodowcowe, jeziora rynnowe, rzeki polodowcowe, kemy, sandry, ozy oraz morenę czołową.

Wzmocniono charakter krajobrazu polodowcowego, poprzez zaprojektowanie luźno rozrzuconych grup kamieni i głazów narzutowych. Nawierzchnie ścieżki wykonano z materiału mineralnego przepuszczającego wodę co dodatkowo posiada walor ekologiczny.

Aby ograniczyć koszty realizacji oraz pielęgnacji zaistniałych form, proponuje się wszelkie elementy imitujące wodę wykonać z desek w różnych długościach, pomalowanych na niebiesko i ułożonych pod kątem 45 stopni. Dzięki temu zabiegowi uzyskamy ciekawy efekt wizualny przy minimalnych kosztach założenia.

Z uwagi na to że ścieżka ma charakter edukacyjny, zaprojektowano przy niej stanowiska doświadczalne, m.in.:  stanowisko meteorologiczne (klatka meteorologiczna, wiatromierz, deszczomierz), stanowisko z odkrywką glebową (ukazanie profilu glebowego), wyznaczanie stron świata na podstawie drzew i innych form w środowisku naturalnym, stanowisko z kamieniami, które występują w regionie Wielopolski). Wykorzystując stromą skarpę w tylniej części stworzono stanowisko ukazujące erozję, jej skutki i sposoby zapobiegania. Do stanowiska poprowadzono specjalnie wyprofilowaną ścieżkę. Przy każdym doświadczeniu planuje się ustawić tabliczki informacyjne.

Plac na szczycie wzniesienia przeznaczono na stworzenie żywej klasy. Znajdują się tutaj sześcioosobowe okrągłe stoliki, oraz stanowisko dla nauczyciela. Miejsce może również posłużyć do spotkań i występów ,,teatru na świeżym powietrzu”. Dla zaakcentowania okrągłego placu na obrzeżu ustawiono kantówki drewniane w różnych wysokościach. Na przedłużeniu łuku w dalszej części posadzono żywopłot liściasty, który częściowo ma przysłaniać widok na bloki.

Niebanalne pomysły

na design ogrodu! Kliknij i POLUB NAS!

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.